Wat komt er kijken bij het schrijven van een persbericht?

blogs-laten-schrijven

Heb je als organisatie een nieuwswaardig feit dat je graag verder de wereld in wil helpen? Dat doe je door een persbericht te schrijven. Lees hieronder wat je kan doen als jij ook namens je organisatie de hele wereld op de hoogte wil brengen met zo’n bericht.

Wat is een persbericht?

Een persbericht is een schriftelijke mededeling van een organisatie om een nieuwsfeit de wereld in te helpen. De doelgroep is journalisten van verschillende media, als kranten, tijdschriften en nieuwszenders op radio en televisie. Als de journalisten het echt nieuwswaardig vinden, zullen zij de content verspreiden in eerder genoemde bronnen.

Persbericht schrijven: de juiste manier

Een persbericht schrijven vereist de nodige vaardigheid en kent een aantal regels. Ten eerste moet het bericht oprolbaar zijn. De kern van het bericht moet al in de inleiding naar voren komen. Inhoudelijk moet het de 5 W’s en de H bevatten, dus: wie, wat, waar, wanneer, waarom, welke en hoe. Zet daarboven een aantrekkelijke kop om meteen de aandacht van de lezers te pakken.

Nieuws verspreiden: hoe doe je dat?

Klaar met schrijven? Dan is het tijd om het te verspreiden. De bekende media hebben een e-mailadres dat speciaal bedoeld is om persberichten naar toe te sturen. Kijk goed op de website of bel desnoods met de redactie als je het niet kan vinden.

Persbericht laten schrijven

Communicatie- of marketingmedewerkers die de juiste opleiding hebben genoten weten vaak ook hoe ze een goede tekst moeten schrijven. Daarnaast kun je als bedrijf ook een communicatiebureau of een freelancer inhuren wanneer dat nodig is. Je kan door een specialist een persbericht laten schrijven zodat de kans hoger is dat hij geplaatst wordt. Dit bespaart veel tijd en frustratie als je zelf totaal niet vaardig bent met het opstellen van teksten.

Tekstschrijver gezocht?

Tekstschrijvers van persberichten zijn dus meestal mensen met een communicatie- of journalistieke achtergrond. Wil je hoe dan ook een externe partij of freelancer inhuren? Vraag dan altijd om een portfolio en eventueel referenties. Zo weet je zeker dat jouw nieuwswaardige feit goed terechtkomt.